Alla inlägg den 25 september 2008

Av Sheltieflickorna - 25 september 2008 20:50

Hösten är en riktigt bra årstid, tycker jag, om det inte regnar på tvären förstås. Som idag t ex, vi har varit iväg och tränat en stund på klubben, kommer hem med två trötta och nöjda hundar. Fixar lite kaffe, tänder några lampor och landar i soffan. Tittar ut och ser att det är mörkt och inne brinner det i spisen och den behagliga värmen sprider sig och det är bara att slappa av och njuta.


Hade det varit solsken och ljust hade jag säkert "flängt" omkring och gjort något nyttigt eller så, kanske t om klippt gräs eller något annat för att sedan upptäcka att det blev för sent idag också.


En avigsida med hösten är att ekollonen trillar ned från träden och Totti äter dom med förtjusning, TYVÄRR!!! Det är dessvärre väldigt farligt för hundar att äta ekollon.


Så här står det på Agrias hemsida.


På hösten faller ekens alla ekollon till marken och vissa djur tycks frestade att äta dessa. Ekollon innehåller dock tannin som djur är mycket känsliga mot. I hög dos kan tannin till och med vara dödligt.

Agria Djurförsäkring har under de senaste veckorna fått in fall med hundar som förgiftats efter att de ätit ekollon. Att djur blir förgiftade av ekollon beror på att de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar njurarna och levern.

– Det är skadorna på levern och njurarna som kan vara livshotande om djuret ätit stora mängder ekollon, säger Agrias veterinär Thomas Ohlén.

Enligt giftinformationscentralen är de första symtomen på ekollonförgiftning att djuret blir trött och slutar äta. Efter en stund kan det få förstoppning som inom 2-10 dygn övergår i en tjärliknande diarré. Det är inte heller ovanligt att djuret får feber.

Det är oftast får, boskap och hästar som förgiftas av ekollon men även hundar och andra smådjur kan drabbas.

– Ju mindre djuret är, desto mindre mängd ekollon behövs för att skadorna inte ska stanna vid magsmärtor utan bli betydligt allvarligare, säger Thomas Ohlén.

Det finns ingen medicin mot ekollonförgiftning. Djuren kan enbart behandlas understödjande mot magsmärtorna, förstoppningen och diarrén.

– Det bästa sättet att undvika att ens djur blir sjukt är att inte låta det sätta i sig ekollon på promenaden alternativt inte släppa ut det i en hage där det ligger mycket ekollon på marken, avslutar Thomas Ohlén.




Det är inte helt lätt att passa så att han inte får i sig ekollon. Han går med näsan i backen och låtsas att han luktar för att sedan låta ett ekollon slinka in i munnen och sedan tuggar han och sväljer. Jag försöker vara observant, men det vet Totti om, och det är en sorts "Katt och Råtta" lek över det hela.


I dag gick träningen i alla fall bättre än i går, så nu är vi snart tillbaka där vi var förra veckan. Dino skötte sig bra på agilityträningen han också. Han fixade de flesta kontaktfält med säkerhet och Anders var nöjd och glad. Nu har Anders åkt på sin lekskola och jag ska titta på IDOL som jag spelade in.


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lydnad


Ovido - Quiz & Flashcards